....

Se alla som lika värda, oavsett utseende!


Varför skulle man vara olika inuti och ha olika känslor bara för att man ser olika ut utanpå? Skulle du vilja bli diskriminerad för att du är blond, eller för att du kommer ifrån Sverige? Vi är alla människor med känslor. Man har ett eget ansvar mot sig själv och andra att tänka efter själv, att göra en värdering om hur man ska behandla andra. Som talesättet säger: "Behandla andra som du vill bli behandlad själv".

    Även om man själv inte diskriminerar folk genom att säga saker eller bara ge en blick så är man delaktig så länge man inte gör något åt det eller säger ifrån. Det är som mobbing, om man bara står bredvid och tittar men inte säger ifrån så är man fortfarande delaktig.

    Fortsätter man att diskriminera andra så kommer det aldrig någonsin få ett stopp men om någon, det kan vara vem som helst, stor eller liten, säger ifrån så kommer en hel del att hänga på det spåret, eftersom ingen vill vara först. Sedan kommer det att grena ut sig och allt fler och fler slutar att diskriminera folk för att de ser lite annorlunda ut, och tillslut så kanske man kan få ett stopp på det.


Tänk efter en extra gång innan du ger någon en kränkande blick, en elak fnysning eller säger något diskriminerande till någon nästa gång. Tänk på att denna lilla blick kanske kan få förödande konsekvenser, det kan vara din lilla blick som är droppen som får bägaren att rinna över för denna person. Som får deras självkänsla att sjunka till botten. Personen kanske länge har gått och varit ledsen, känt sig utanför bara för att denne inte har vart som alla andra, udda, och därmed har många tagit avstånd. När den här personen får din kränkande blick, eller elaka fnysning kanske den får nog och rensar skåpet i skolan för att dennes föräldrar ska slippa göra det åt denne efter ett par dagar.

    Tänk om du istället kommer och ger denne person ett uppmuntrande leende, eller bara ett litet hej. Detta kan få enorma konsekvenser, men den här gången åt det positiva hållet. Det kanske var precis vad personen behövde för att må bättre, gå åt ett annat håll, få bättre självförtroende och få tillbaka livsgnistan. Du kan rädda ett liv med ett litet ord, hej.


Man kan även dra parallellen till andra världskriget och förintelsen, där avrättade man folk för att de hade en viss religion, såg ut på ett visst sätt, eller snarare; inte såg ut på ett visst sätt. Det var judar för att de var troende inom judendomen, det var handikappade för att de såg annorlunda ut, var udda. I stort sätt så var det alla som var annorlunda som inte fick leva längre.

    Idag har den största delen av världens befolkning kommit fram till att det som hände under förintelsen var något fruktansvärt men ändå så gör vi precis samma sak säkert flera gånger i veckan mot olika människor utan att vi tänker på det själva. Inte delen med att avrätta folk, men delen med att särbehandla folk bara för att de ser annorlunda ut. Hur många gånger har inte du tänkt "men gud, vad har hon på sig?!". Precis, ett flertal gånger.


Många säger att invandrare inte allt blir diskriminerade eller kränkta på grund av deras ursprung. Men nästa gång du hör någon säga det så tänk på det här; 2008 så anmäldes det 1959 för olaga hot, 2543 för ofredande, och 780 för hets mot folkgrupp. Alla dessa anmälningar var ifrån invandrare eller utlänningar. Ha med det i tanken nästa gång.



Sluta diskriminera människor som inte ser ut som du!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback